youtube logo o    facebook logo o    blogspot logo o   black social icon circle   kairos

2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ “ΚΥΜΑΤΑ” 2023

kymata festival 2023Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν τον Ιούλιο του 2023 στο πλαίσιο της κοινωνικής παρουσίας και παρέμβασης Εργαστήρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και Σωματείο που διοργανώνει το διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ

με την επωνυμία ΚΥΜΑΤΑ στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Ευχρηστίας (NeMeCULAB) με έδρα του το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς με Διευθυντή του τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Αντωνόπουλο Νίκο, το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (In.Arts) με έδρα του το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στην Κέρκυρα με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Γιαννακουλόπουλο Ανδρέα που ανήκουν στο Ιόνιο Πανεπιστημίου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία “Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλονιάς” με έδρα του το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και υπεύθυνο Καλλιτεχνικό διευθυντή φεστιβάλ – Παραγωγή Φεστιβάλ με την επωνυμία ΚΥΜΑΤΑ – KYMATA FILM FESTIVAL κ. Σκλαβουνάκη Μαρίνο.

Μία από τις πρώτες ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί με την έναρξη του Μνημονίου, είναι η υποστήριξη της διαδικτυακής επικοινωνίας του Φεστιβάλ στο όνομα χώρου https://kymatafestival.gr που αφορά το 2ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ “ΚΥΜΑΤΑ 2023” που θα διεξαχθεί από 27 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2023 στην Κεφαλονιά, με διεθνή χαρακτήρα και σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Αργοστολίου, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τέλος, η παρούσα συνεργασία αποτελεί δε, ακόμη μία δράση εξωστρέφειας των Εργαστηρίων του Ιονίου Πανεπιστημίου, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών με Φορείς για την από κοινού προώθηση κοινών στόχων, προγραμμάτων, ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και εμπειριών.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Το KYMATA FILM FESTIVAL πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κτιριακό Συγκρότημα του Θαλασσόμυλου, το οποίο βρίσκεται περίπου 2 χλμ από το κέντρο του Αργοστολίου.

Το 1835 ο άγγλος Stewen, στο ΒΑ άκρο της χερσονήσου του Αργοστολίου, στη θέση του Θαλασσόμυλου, παρατήρησε για πρώτη φορά το γεωλογικό φαινόμενο της εισροής των θαλάσσιων υδάτων στη στεριά, σε υπόγεια χάσματα (καταβόθρες). Το 1859 οι αδελφοί Μηλιαρέση εντόπισαν λίγο βορειότερα (στη θέση Καταβόθρες) και δεύτερες καταβόθρες. Πρόκειται για το καρστικό σύστημα υπόγειας σύνδεσης των Καταβοθρών του Αργοστολίου με τις υφάλμυρες πηγές της Σάμης – Καραβόμυλου. Ο Stewen αξιοποίησε την ισχυρή ταχύτητα εισροής του νερού στις πρώτες καταβόθρες με την εγκατάσταση στο σημείο του πρώτου υδρόμυλου του Αργοστολίου, γνωστού ως μύλος του Στήβενς. Το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτήρια, διαταγμένα σε σχήμα Π, ένα κεντρικό διώροφο και δύο ισόγεια κάθετα σε αυτό. Στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου, τοποθετήθηκε ο περιστρεφόμενος τροχός του υδρόμυλου. Λειτούργησε ως αλευρόμυλος για πολλά χρόνια αλλά και ως καφενείο.

Το 1953, κατά τους καταστροφικούς σεισμούς, κατέρρευσαν τα ισόγεια κτήρια ενώ διασώθηκε το διώροφο με βλάβες, το οποίο χαρακτηρίστηκε το 1984 ως έργο τέχνης, καθώς αποτελεί ένα από τα αξιόλογα δείγματα της ντόπιας λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του περασμένου αιώνα. Τη δεκαετία του ΄80 το συγκρότημα του Θαλασσόμυλου αναστηλώθηκε. Μέχρι το 2011 λειτουργούσε στον χώρο επιχείρηση εστίασης ενώ για κάποια χρόνια Οινοθήκη («Οινοθήκη Βινάριες») από τον Κοινωνικό συνεταιρισμό ΡΟΤΑ.

MASTERCLASSES – ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κυριακή 27/8 μέχρι και Κυριακή 3/9

Κύματα του πελάγους, αλλά και «κύματα» ακρίβειας. Κύματα στην Τέχνη, αλλά και κύματα στη Φυσική. Τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων εμπνέονται από τον τίτλο του 2ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «ΚΥΜΑΤΑ» 2023 και δημιουργούν σκίτσα με ελεύθερο θέμα, αλλά κοινή θεματική, σε μια πρωτότυπη έκθεση γελοιογραφίας που θα συνοδεύσει τις μέρες του Φεστιβάλ.

__________________________________________________________________

Δευτέρα 28-8 (18:30) & Τρίτη 29-08 (18:30)

“Κατασκευάζοντας μια ταινία στην Ελλάδα”

από τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη

O Γιάννης Οικονομίδης με την πολύχρονη εμπειρία του στο σινεμά, οργανώνει ένα σεμινάριο κινηματογράφου – ιδανική εισαγωγή στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται μια μεγάλου μήκους ταινία στην Ελλάδα του σήμερα, από τη σύλληψή της μέχρι και την εξοδό της στους κινηματογράφους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει τον πολύπλοκο, μα αυστηρά συγκεκριμένο σχεδιασμό κατασκευής μιας ταινίας μεγάλου μήκους, μέσα από την εμπειρία και πρακτική προσέγγιση του Γιάννη Οικονομίδη. Είναι κατάλληλο για νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς, ηθοποιούς, τους συνεργάτες σε όλους τους τομείς κινηματογράφησης, το κοινό των ταινιών του Γιάννη Οικονομίδη και εν γένει όλους τους ενδιαφερόμενους σινεφίλ θεατές του ελληνικού κινηματογράφου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η σαφής αποδόμηση της διαδικασίας δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας αναλύοντας τα ξεχωριστά στάδια σύνθεσής της. Ο σκηνοθέτης θα αναλύσει, συζητήσει, αποδομήσει και αποκαλύψει το κάθε καλλιτεχνικό, οργανωτικό και παραγωγικό στάδιο μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελλάδα.

__________________________________________________________________

Τετάρτη 30-8 (18:30) & Πέμπτη 31-08 (18:30)

“Το Ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα”

από την Εύα Στεφανή

Μέσα από μια ιστορική ανασκόπηση το πρόγραμμα θα εστιάσει στις διάφορες τάσεις και τα κινήματα που καθόρισαν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών παραδειγμάτων οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τα διαφορετικά είδη ντοκιμαντέρ (ιστορικό, δημοσιογραφικό, εθνογραφικό, ντοκιμαντέρ-ημερολόγιο κ.ά.), από την ελληνική και διεθνή κινηματογραφία. Αντικείμενο του προγράμματος είναι επίσης η γνωριμία με τις βασικές αρχές υλοποίησης μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, από το στάδιο της σύλληψης της ιδέας, το γύρισμα, το μοντάζ, μέχρι, τέλος, τη διανομή. Το σύγχρονο ελληνικό ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα εστιάσει το πρόγραμμα με εισηγήτρια την Εύα Στεφανή.

_____________________________________________________________________

Παρασκευή 1-9 & Σάββατο 2-9 (18:30)

από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου (και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε) – Η ιστορία της Ελληνικής Γελοιογραφίας

Εισηγητές:John Antono (σκιτσογράφος με σπουδές στην Ιστορία) & Ηλίας “etc” Ταμπακέας (σκιτσογράφος κι όχι μόνο)

“Η ελληνική γελοιογραφία έχει παράδοση σχεδόν δύο αιώνων και η εξέλιξή της είναι ταυτόσημη με την πυκνή και ταραγμένη ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Με την εισήγησή μας, συνοδευόμενη από προβολή πλούσιου οπτικού υλικού, θα επιχειρήσουμε μια αναδρομή στους πιο χαρακτηριστικούς σταθμούς του ελληνικού πολιτικού σκίτσου από τις απαρχές του νεοελληνικού κράτους μέχρι τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια.”

“Από πότε υπάρχουν σκίτσα; Τι σχέση έχει το Σκίτσο με τις Εφαρμοσμένες Τέχνες και ποιες είναι αυτές; Tι Ειδικότητες Σκιτσογράφου υπάρχουν; Τι δουλειές μπορεί να κάνει ένας Σκιτσογράφος; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του επαγγέλματος του Σκιτσογράφου; Τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται κάποιος για να γίνει Σκιτσογράφος; (σπόιλερ: το «ταλέντο» ΔΕΝ χρειάζεται!) Και τέλος… πώς γίνεται κάποιος Σκιτσογράφος;”

Ιστορία του Φεστιβάλ

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ “ΚΥΜΑΤΑ” ξεκίνησε το 2022 με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με την ΑΜΑΝΤΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και τον πολιτιστικό σύλλογο ΑΝΑΚΑΡΑ για την ανάδειξη και την προώθηση της κινηματογραφικής και μουσικής τέχνης, την ψυχαγωγία και συμμετοχή του κοινού, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη θεμελίωση και τη διατήρηση ενός δημιουργικού πυρήνα συνάντησης και δικτύωσης των Κεφαλλονιτών καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μπορεί η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ να έγινε το 2022, ωστόσο η ιδέα υλοποίησης του ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Εμπνευστής του φεστιβάλ και καλλιτεχνικός διευθυντής υπήρξε ο σκηνοθέτης Μαρίνος Σκλαβουνάκης, ο οποίος από καιρό οραματίστηκε μια γιορτή Κινηματογράφου στη γενέτειρά του την Κεφαλονιά. Ήδη από το 2016 ο Μαρίνος ξεκίνησε ένα ετήσιο κύκλο κινηματογραφικών συναντήσεων με τίτλο “Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα”. H πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με το Δήμο Αργοστολίου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κινηματογραφόφιλο κοινό της Κεφαλονιάς και όχι μόνο.

Το λιθαράκι είχε μπει και το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τίτλο «ΚΥΜΑΤΑ», το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στα Επτάνησα πήρε σάρκα και οστά το 2022. Το πρώτο φεστιβάλ είχε ως θέμα την Κεφαλονιά στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και πραγματοποιήθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του Θαλασσόμυλου στο Αργοστόλι. Συνολικά, μαζί με το κύριο πρόγραμμα προβλήθηκαν πάνω από 50 ταινίες, ντοκιμαντέρ και μουσικά βίντεο. Απέσπασε από όλους πολύ καλές κριτικές και έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για τη φετινή διοργάνωση.

Το 2ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ “ΚΥΜΑΤΑ 2023” θα διεξαχθεί από 27 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2023, με διεθνή χαρακτήρα και σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Αργοστολίου, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρίζεται η διαδικτυακή του επικοινωνία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Εργαστήριο Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Ευχρηστίας (NeMeCULAB) και το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (In.Arts)-.

Το KYMATA FILM FESTIVAL πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κτιριακό Συγκρότημα του Θαλασσόμυλου, το οποίο βρίσκεται περίπου 2 χλμ από το κέντρο του Αργοστολίου .

πηγή: https://kymatafestival.gr

// Nick Cave & the Bad Seeds, Pixies, The Smiths, Swans, Placebo, Muse, Radiohead, The Black Keys, The White Stripes,…

Μουσικά Νέα

23o Athens Jazz: 9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων! | 26 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2024 Κυριακή, 26…
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων26, 27 και 28 Απριλίου 2024 Το Vinyl Market το μεγάλο event της πόλης επιστρέφει με πασχαλινή διάθεση στο…
Με το πλούσιο άρωμα από το ένδοξο παρελθόν και με αισιόδοξο βλέμμα σε ένα ποιοτικότερο μέλλον, σας προσκαλούμε να πάρετε…

Κινηματογραφικά Νέα

Η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Evia Film Project, επιστρέφει από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου στην…
Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για 8η χρονιά, μεταξύ 27 Μαΐου και 5 Ιουνίου, για να αναδείξει…
Αστυγραφίες στην ΟθόνηΑπό 11 έως 17 Απριλίου 2024 Ταινιοθήκη της ΕλλάδοςΙερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός Ένα πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα…

Φωτογραφικά Νέα

Η φωτογραφική ομάδα METAPolis παρουσιάζει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την έκθεση φωτογραφίας “UN1QUE”, μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας…
Η ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας “Street Photography” παρουσιάζεται στην Blank Wall Gallery. Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση “Street Photography”…
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Moments of Color” θα παρουσιαστεί στη Blank Wall Gallery.Την Παρασκευή 15 Μαρτίου η Blank Wall Gallery…
Grammy Awards 2008 ~ 2024 Τα Μουσικά Βραβεία Γκράμι ή Γκράμμυ (η λέξη προέρχεται από το γραμμόφωνο εξ ου και η αρχική τους ονομασία Gramophone Awards), απονέμονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για τη βράβευση επιτυχημένων καλλιτεχνών…
Pitchfork Rolling Stone Q Uncut Biilboard NME Spin Mojo Paste Wire Down Magazine Metal Hammer Classic Rock Black Velvet All About Jazz Country Weekly Blues and Rhythm Jazz Times National Jazz…
Various Photos, Φωτογραφίες Παλαιών Αυτοκινήτων, Black & White, Reflections, Φωτογραφίες από Εξώφυλλα Δίσκων, Digital Images, Air Show 2005, Ιστορικό Rally Ακρόπολις, National Geographic, Greek Magazines #1

Music News

23o Athens Jazz: 9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων! | 26 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2024 Κυριακή, 26…

Πελοπόννησος

Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος, είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης - Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η…
Αφήνοντας την κεντρική οδική αρτηρία λίγο νοτιότερα της Αρεόπολης, στον Πύργο Διρού, κατεβαίνει ως την παραλιακή θέση των σπηλαίων Γλυφάδα…
Στην Μονεμβασιά συνυπάρχουν: η μοναδική γεωμορφία του βράχου μαζί με τα ανθρώπινα τεχνικά οχυρωματικά έργα. Έτσι, σαν πλωτό φρούριο, βρέθηκε…

Νησιά

Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, από την οποία τη χωρίζει…
Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στη Ρόδο και την Τουρκία με συνολική έκταση 58,1…
Η Σκύρος γεωγραφικά ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και η γεωμορφία της είναι σχεδόν ίδια με της Εύβοιας. Σε 24 μίλια…

Κρήτη

Το Ρέθυμνο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του νομού Ρεθύμνης (κάτοικοι 27.868 το 2001). Βρίσκεται στη βόρεια ακτή…
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της…
Το Φαράγγι Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης με 18 χλμ. μήκος και ο δρόμος που βαδίζουμε μέσα σ' αυτό…

powered by Agones.gr - pame stoixima