10ο Concours d’Elegance PHILPA 2013

cde poster finalΠερί Καλλιστείων Οχημάτων ο Λόγος

Την Κυριακή 20η Οκτωβρίου από τις 09:00 η μεγαλύτερη και αρχαιότερη Λέσχη των Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου-ΦΙΛΠΑ, διοργανώνει το επετειακό “10ο Concours d’Elegance PHILPA 2013” στη Μαρίνα Φλοίσβου. Είναι μια ημερήσια στατική εκδήλωση που έχει ενταχθεί στο καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιών Αυτοκινήτων-FIVA.

Η ΦΙΛΠΑ και η συνδιοργανώτρια Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μοτοσικλέτας προσδοκούν να προσφέρουν μια ποιοτική εκδήλωση με σπάνια οχήματα προς τέρψη τόσο των Μελών τους όσο και του ευρύτερου κοινού που αναμένεται να επισκεφτεί τη Μαρίνα Φλοίσβου την συγκεκριμένη ημέρα. Για πρώτη φορά μάλιστα, έχουν προσκληθεί σαν επίτιμοι Κριτές, προσωπικότητες από το εξωτερικό όπως οι κ.κ. Carlo Otto Brambilla, Γραμματέας Κριτών του Concorso Villa d’Este και δημοσιογράφος, Dott. Stefano Pasini, Συγγραφέας, Συλλέκτης & Κριτής διεθνών διοργανώσεων και ο Αλέξανδρος Λιώκης, σχεδιαστής του πρωτότυπου Alfa Romeo Gloria και νυν συνεργάτης στο σχεδιαστικό τμήμα της Maserati.

Επίσης στο επετειακό “10ο Concours d’Elegance PHILPA 2013”, η ΦΙΛΠΑ επικεντρώνει το ενδιαφέρον σε τρεις ενότητες:

· Το έργο του Sir William Lyons & των Jaguar Cars (Class J), που σχεδίασε αισθητικά όμορφα και ιδιαίτερα επιτυχημένα αγωνιστικά μοντέλα. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να συμμετάσχουν Jaguars όλων των τύπων και ηλικιών (μέχρι και το 1983).

· Τον εορτασμό της 50ης επετείου του δημοφιλούς και αειθαλούς μοντέλου 911 ’50 Years of the Porsche 911’ (Class P) σε συνεργασία με το Porsche Hellas με αντίστοιχο κύπελλο “Porsche 911”.

Στον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 ετών του θεσμού των Καλλιστείων της ΦΙΛΠΑ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι προηγούμενοι νικητές τα αυτοκίνητα των οποίων (δηλ. τα Best of Show) θα κριθούν τιμητικά από τους συμμετέχοντες των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την επιλογή τους θα απονεμηθεί το βραβείο ”Best of the Past” στο αυτοκίνητο που θα αναδειχθεί ως το καλύτερο των παρελθόντων 9 ετών.

Σχετικά με την κριτική διαδικασία, προσέχουμε και δίνουμε βαρύτητα βαθμών στις ενότητες Αυθεντικότητα και Συνολική Εμφάνιση/Κομψότητα όπου ‘παίζουν’ παράγοντες όπως ομορφιά, αισθητική, κάλλος του σχεδιασμού κ.λπ. Οι δύο αυτές ενότητες αποτελούν το 50% της βαθμολογίας. Άλλες ενότητες συμπεριλαμβάνουν το Εξωτερικό (αμάξωμα, διακοσμητικά στοιχεία), το Εσωτερικό (χώρος επιβατών/υλικά/ταμπλό) και φυσικά η Τεχνολογία (μηχανή & χώρος της/σασί & άξονες/φώτα).

Το κάθε όχημα θα κριθεί από τριμελή επιτροπή. Επικεφαλείς των τριών επιτροπών που θα κρίνουν τις διαφορετικές κατηγορίες τίθενται οι ξένοι Επίτιμοι καλεσμένοι μας, δηλ. οι κ.κ. Carlo Otto Brambilla, ο Dott. Stefano Pasini και ο Αλέξανδρος Λιώκης. Πλαισιώνονται από δικούς μας κριτές οι οποίοι μάλιστα θα έχουν παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο. Στην κατηγορία Jaguar θα ηγηθώ εγώ ενώ στην ανεξάρτητη κατηγορία για τα 50 χρόνια της 911 θα έχουμε ξεχωριστή τριμελή επιτροπή όπως αντίστοιχα για τις Μοτο. Τέλος για το ‘Επετειακό’ της εκδήλωσης, ψάξαμε και βρήκαμε τους νικητές των προηγούμενων 9 εκδηλώσεων. Την κατηγορία αυτή θα κληθούν να κρίνουν οι συμμετέχοντες των αυτοκινήτων. Στην Ομάδα Κριτών εκτός από τους δύο μας περιλαμβάνονται οι: Robert Smith, Μάριος Βάγγερ, Γιώργος Καραγιώργος, Ηλίας Μπίσιας, Σωτήρης Πετρόπουλος, Οδυσσέας Τσαγγάρης και Τάκης Φωτεινόπουλος. Για τα 911 έχουμε τους Ανδρέα Καροτσιέρη, Στέφανο Νέρη και Πέτρο Ρούσσο. Για τις ΜΟΤΟ τους Δημήτρη Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο Παναγιώτη Μαριολόπουλο, τον Θανασή Παπουτσή και αναπληρωματικό τον Αναστάση Κουρτέση.

10th concours delegance 2013Οι κατηγορίες που δημιουργούνται (βάσει των ήδη εγκεκριμένων συμμετοχών) είναι:

Glorious Jaguars/Ένδοξες Jaguars
Glamorous Supercars/Γοητευτικά Supercars
Sybaritic lifestyle/Συβαριτικός τρόπος ζωής
Endangered species/Απειλούμενα είδη
50 years of the 911/Τα 50 χρόνια της 911
Moto/Μοτοσυκλέτες