youtube logo o    facebook logo o    blogspot logo o   black social icon circle   kairos

UN1QUE: Έκθεση φωτογραφίας / ομάδα METAPolis 2024

Unique maria kon 2024Η φωτογραφική ομάδα METAPolis παρουσιάζει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την έκθεση φωτογραφίας “UN1QUE”, μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της πόλης αφιερωμένη στα 15 χρόνια της ομάδας (2009-2024).

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί, την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “UN1QUE”, μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης αφιερωμένη στα Δέκα Πέντε (15) χρόνια της (2009 – 2024). Εκατόν σαράντα πέντε (145) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

UN1QUE
Η έννοια της “Μοναδικότητας” στην τέχνη είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία: Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα “Μοναδικότητας” κοινωνία που επικρατεί το “πολιτικά ορθό/politically correct” ίσως δεν είναι γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.

Η αναζήτηση “Μοναδικότητας” σε μια παγκοσμιοποιημένη, μεταμοντέρνα κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του πολιτικά ορθού περιβάλλοντος. Το “πολιτικά ορθό” μια έννοια που επιδιώκει την αποφυγή προσβλητικών ή δυνητικά προσβλητικών εκφράσεων ή συμπεριφορών προς ομάδες ή ατομικά άτομα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση γνώμης ή η αναζήτηση αλήθειας μπορεί να ανασταλεί.

Η φωτογραφική μας προσέγγιση αντί να επικεντρώνεται στην απόλυτη βεβαιότητα, η προσέγγιση μας γίνεται γόνιμη με αποδοχή της αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες και με αλλαγές συνεχείς, η ικανότητα μας προσαρμόζεται στο να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα με ευελιξία και δημιουργικότητα.

Έτσι, “εμείς” αντί να αναζητάμε απόλυτες απαντήσεις, επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσοντας παράλληλα την ευαισθησία και την κριτική σκέψη μας.

Φωτογραφίζοντας συνεχίζουμε την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουμε την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημά της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που έχει επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Εμείς συνεχίζουμε να απαθανατίζουμε 15 χρόνια τώρα…

…θα απαθανατίζουμε την Πόλη – Μητρόπολη και την μετεξέλιξή της, την ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο.
Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχής της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήσεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και αποτελεί αυθύπαρκτη ολότητα.

εμείς…

…θα απαθανατίζουμε το «άστυ» μέσω της φωτογραφίας και θα σκιαγραφούμε οπτικά έναν “Urban” κόσμο, μια ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης. Η αναπαράσταση του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης μέσα από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα, υπάγεται σε μια σύγχρονη ομπρέλα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ και ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας, που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για την φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης και περιλαμβάνουν τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας την φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.

Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίς να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον.

Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis να τα αναδείξουν, να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε… εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ… η Μετάπολις είμαστε εμείς… και εμεις συνεχίζουμε να αναζητάμε.

Παράλληλα για 7 μέρες, από 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens υποδέχεται για ακόμα μία χρονιά την 23η διοργάνωση του Athens Jazz, ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς στην πόλη της Αθήνας.

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis
Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis.

Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας.

Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους.

Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς …
Ιδρυτές & Δάσκαλοι του METApolis είναι ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο Κώστας Κουρτίδης και ο Θοδωρής Βερονίκης. ( http://www.metapolis.gr/metapolis/Idrites )

Εκθέτουν: Irina Gzirishvili, Chrysanthi Cynthia Kleisoura, Ιωάννης Αβραμίδης, Παναγιώτης Αγριανίτης, Νίκη Αδαμοπούλου, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Αιμιλία Αθανασοπούλου, Χαρά Αλεξία, Διονυσία Αλυσανδράτου, Μαρία Ανδρεάκου, Γιάννης Ανδρώνης, Εύη Αντωνίου, Άδωνης Αντωνίου, Σάντρα Αργειτάκου, Χριστίνα Αρχοντά, Κατερίνα Βασσάκη, Ιωάννης Βατόπουλος, Μίνα Βλαχανδρέα, Ασπασία Βράχα, Μαρία Γερακίνη, Κατερίνα Γεωργαντζίκη, Σόνια Γιασεμή, Κώστας Γκιόκας, Ελένη Γκουβάτσου, Δημήτρης Γυμνόπουλος, Αντώνης Δανάς, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μάντυ Δράκου, Λουκάς Δρίτσας, Χριστίνα Εξάρχου, Μπάμπης Ερμείδης, Γιώτα Ευσταθίου, Απόστολος Ζάγκος, Βάντα Ζαφειράτου, Αγγελική Ζηκοπούλου, Αγγελική Ζώτου, Άρτεμις Θύμιου, Γρηγόρης Ιωσηφέλλης, Μαρία Καλαϊντζή, Βασιλεία Καλαϊτζάκη, Χριστίνα Καλημέρη, Θάνος Καλλίτσης, Άννα Καλοζούμη, Βίκυ Καραβία, Βασίλης Καραγιαννόπουλος, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μάρθα Καραγιλάνη, Μαίρη Καραμάλη, Ανέζα Καράμπαλη, Νεφέλη Καρκούλια, Γλυκερία Καρπούζου, Γιώργος Κασιάρης, Αντώνης Κασιμιώτης, Κική Κατσίγιαννη, Σωτηρία Κατσίνου, Βιβή Κεφαλωνίτη, Γιάννης Κικκής, Αντώνης Κλάδης, Σοφία Κονδύλη, Χρυσούλα Κρητικού, Έφη Κρικέλλη, Έλενα Κτιστάκη, Ελισάβετ Κυριακοπούλου, Τίνα Κυριακού, Μαρία Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου, Χριστίνα Κώτση, Πελαγία Λάμη, Μιχάλης Λουδάρος, Μαρία Μακροπούλου, Αριστοτέλης Μαντέλος, Απόστολος Μανωλιτζάς / Λίλιαν Γλαρού, Μιχάλης Μαράκης, Ορέστης Μαρκόπουλος, Μαριέττα Μαρκουίζου, Αγάπη Μαρτάρα, Δανάη Μαυροειδή, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρίτα Μελέτη, Νίκος Μελίστας, Βασίλης Μέξας, Μαρία Μιχαλοπούλου, Αγγελική Μουρτζούχου, Ιωάννα Μπαρούτα, Αντιγόνη Μπάσιου, Παναγιώτης Μπεκρής, Κατερίνα Μπέλλου, Σπύρος Μπερκέτης, Χριστίνα Μπήτου, Ανδρονίκη Μπίζα, Λεωνίδας Μπίνος, Ελεάνα Μπόγλου, Διονύσης Μπουγάτσος, Ελένη Μπούσουλα, Αναστάσης Νάκος, Ισαβέλλα Ντάσση, Κωνσταντίνα Ντόσκα, Ήβη Ξενάκη, Λαμπρινή Οικονόμου, Ιωσήφ Οσμάν, Αργυρώ Παινεσάκη, Αναστασία Παναγοπούλου Μουστακαλή, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Νίνα Παπατριανταφύλλου, Δημήτρης Παύλου, Μάρω Πετούνη, Γιώτα Πιερρουλέα, Άννα Πλούμπη, Νίκος Προύντζος, Μαρία Αμπντελ-Ραχήμ, Κάτια Ρωμανού, Φοίβος Ρωμαντζής, Νικολέττα Σγούρου, Κωνσταντίνος Σκουραδάκης, Ντίμη Σπανού, Θάνος Σταμοδήμος, Δέσποινα Στασινοπούλου, Ευάγγελος Σταυρόπουλος, Αναστασία Σωπάκη – Βαλαλάκη, Κλειώ Τζίγκα, Ελένη Τίτιρη, Ανδρέας Τουρουντζάν, Νίκος Τράικος, Κατερίνα Τράκα Ζαρκάδη, Νατασία Τσαγκαρινού, Αλεξάνδρα Τσαφαρά, Μαργαρίτα Τσάφου, Αγγελική Τσέργα, Κωνσταντίνος Τσιάτσιος, Ρένα Τσιγαρίδα, Δημήτρης Τσιτσικλής, Γιάννης Τσιφτελής, Γιώτα Τσόκη, Μάκης Τσουπάκης, Θεόδωρος Τσοχανταρίδης, Ζάννα Φιλιππίδου, Παναγιώτα Φραγκογιαννοπούλου, Παναγιώτα Φωτοπούλου, Υάκινθος Χατζηαλεξάνδρου, Μιχάλης Χατζηβασιλείου, Αθηνά Μαρία Χριστοδουλάκη, Ελίνα Χριστοπούλου, Χριστίνα Ψαρρού, Ηλιάνα Ψωμά

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography, Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design νίκης

Οι εκτυπώσεις, οι επικολλήσεις σε Dilite έγιναν στο εργαστήριο Photolab του Στράτου Ακτίδη. Τα κάδρα κατασκευάστηκαν στο ArtCube.

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Jazz.

Παράλληλες Δραστηριότητες
Α. Nikon – Παρουσίαση των νέων τεχνολογιών ( Χορηγός της έκθεσης)
Β. Performance art / Ιωάννης Βατόπουλος
Η έθεση είναι αφιερωμένη στους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Ένα ελπιδοφόρο καλωσόρισμα του καλοκαιριού, και μάλιστα με παρεμβατικό τρόπο, καθώς οι θεατές μπορούν να βοηθήσουν τις δράσεις των ΓτΚ. «Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι…»

#Metapolis #Metapolis_Photography #Unique #Unique_Exhibition #15ΧρόνιαΜετάπολις #15YearsMetapolis #UN1QUE #UN1QUE_Exhibition

Κεντρική εικόνα θέματος: Μαρία Κωνσταντίνου

Διαβάστε επίσης:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Το πρόγραμμα για τον Μάιο 2024
23o Athens Jazz: Δείτε το πρόγραμμα για τη μουσική διοργάνωση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία: Από: 27-5-2024 Εως: 2-6-2024
Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, 8 μ.μ.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00-23.00, Παρασκευή, Σάββατο 12:00-23:00 | Κυριακή 10:00-21:00

Τοποθεσία: Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών, Κτίριο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού, Πειραιώς 100, Γκάζι

Eισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
athens-technopolis.gr | metapolis.gr | athensjazz.gr

πηγή: https://www.culturenow.gr/

// Nick Cave & the Bad Seeds, Pixies, The Smiths, Swans, Placebo, Muse, Radiohead, The Black Keys, The White Stripes,…

Μουσικά Νέα

23o Athens Jazz: 9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων! | 26 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2024 Κυριακή, 26…
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων26, 27 και 28 Απριλίου 2024 Το Vinyl Market το μεγάλο event της πόλης επιστρέφει με πασχαλινή διάθεση στο…
Με το πλούσιο άρωμα από το ένδοξο παρελθόν και με αισιόδοξο βλέμμα σε ένα ποιοτικότερο μέλλον, σας προσκαλούμε να πάρετε…

Κινηματογραφικά Νέα

Η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Evia Film Project, επιστρέφει από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου στην…
Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για 8η χρονιά, μεταξύ 27 Μαΐου και 5 Ιουνίου, για να αναδείξει…
Αστυγραφίες στην ΟθόνηΑπό 11 έως 17 Απριλίου 2024 Ταινιοθήκη της ΕλλάδοςΙερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός Ένα πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα…

Φωτογραφικά Νέα

Η φωτογραφική ομάδα METAPolis παρουσιάζει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την έκθεση φωτογραφίας “UN1QUE”, μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας…
Η ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας “Street Photography” παρουσιάζεται στην Blank Wall Gallery. Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση “Street Photography”…
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Moments of Color” θα παρουσιαστεί στη Blank Wall Gallery.Την Παρασκευή 15 Μαρτίου η Blank Wall Gallery…
Grammy Awards 2008 ~ 2024 Τα Μουσικά Βραβεία Γκράμι ή Γκράμμυ (η λέξη προέρχεται από το γραμμόφωνο εξ ου και η αρχική τους ονομασία Gramophone Awards), απονέμονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για τη βράβευση επιτυχημένων καλλιτεχνών…
Pitchfork Rolling Stone Q Uncut Biilboard NME Spin Mojo Paste Wire Down Magazine Metal Hammer Classic Rock Black Velvet All About Jazz Country Weekly Blues and Rhythm Jazz Times National Jazz…
Various Photos, Φωτογραφίες Παλαιών Αυτοκινήτων, Black & White, Reflections, Φωτογραφίες από Εξώφυλλα Δίσκων, Digital Images, Air Show 2005, Ιστορικό Rally Ακρόπολις, National Geographic, Greek Magazines #1

Music News

23o Athens Jazz: 9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων! | 26 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2024 Κυριακή, 26…

Πελοπόννησος

Αφήνοντας την κεντρική οδική αρτηρία λίγο νοτιότερα της Αρεόπολης, στον Πύργο Διρού, κατεβαίνει ως την παραλιακή θέση των σπηλαίων Γλυφάδα…
Αποδράστε στα Τρίκαλα Κορινθίας μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στην Ορεινή Κορινθία. Λίγο μετά το Ξυλόκαστρο, με κατεύθυνση προς Πάτρα ο…
Στην Μονεμβασιά συνυπάρχουν: η μοναδική γεωμορφία του βράχου μαζί με τα ανθρώπινα τεχνικά οχυρωματικά έργα. Έτσι, σαν πλωτό φρούριο, βρέθηκε…

Νησιά

Τα νησιά αποτελούν κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό του ελληνικού χώρου και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της…
Η Σκύρος γεωγραφικά ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και η γεωμορφία της είναι σχεδόν ίδια με της Εύβοιας. Σε 24 μίλια…
Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, ενώ τώρα είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της…
Το Φαράγγι Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης με 18 χλμ. μήκος και ο δρόμος που βαδίζουμε μέσα σ' αυτό…
Το Ρέθυμνο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του νομού Ρεθύμνης (κάτοικοι 27.868 το 2001). Βρίσκεται στη βόρεια ακτή…

powered by Agones.gr - pame stoixima